Tinnitus

Ik heb Tinnitus, wat nu?

Heb je last van tinnitus, dan ervaar je een geluid die niet van buiten komt, maar als het ware in je hoofd zit. Andere mensen kunnen het geluid niet horen. Helaas is tinnitus meestal niet te genezen. Wel kunnen de klachten in veel gevallen verminderd worden d.m.v. cognitieve gedragstherapie. Wanneer er sprake is van een somatische tinnitus kan de behandeling door een fysio-, manueeltherapeut ook uitkomst bieden.

Verschillende soorten Tinnitus

Tinnitus wordt ook wel oorsuizen genoemd, maar dit dekt de lading niet. Wanneer u last van tinnitus heeft, ervaart u een geluid, een piep, een brom of een ruis welke niet afkomstig is uit de omgeving, maar wordt gegenereerd in het hoofd. Deze geluiden kunnen continu aanwezig zijn en kunnen zeer hinderlijk zijn. Sommige mensen kunnen hier goed mee om gaan, maar in een aantal gevallen kan tinnitus leiden tot paniekaanvallen, depressies, relatieproblemen of zelfs alcoholisme.

Fysiotherapie kan zeker niet bij iedere vorm van tinnitus een uitkomst bieden. Tijdens het fysiotherapeutisch onderzoek wordt er gekeken naar uitlokkende factoren die zich bevinden in de nek of in de kaak. Tinnitusklachten die op dergelijke wijze te provoceren zijn, de somatische tinnitus, zijn in de meeste gevallen goed te behandelen met fysiotherapie. De behandeling kan o.a. bestaan uit mobiliserende technieken en oefentherapie van de nek of kaak-regio. ​

Behandeling van Tinnitus

De behandeling van (somatische) tinnitus kan bestaan uit mobiliserende technieken van kaak of nek, adem- en ontspanningstechnieken, opbouw van lichamelijke belastbaarheid en slaapherstel. De psycholoog kan ondersteuning bieden in de interpretatie van de klachten, o.a. door middel van cognitieve gedragstherapie.
De fysiotherapeut geeft adviezen over kaak- en nekgebruik en eventueel verkeerde mondgewoontes. Ook worden mobilisatie- en ontspanningstechnieken voor de kaak en nek toegepast om spier- en gewrichtsfuncties te verbeteren.
De slaapfysiotherapeut begeleidt tinnituspatiënten in de opbouw van een gezonde nachtrust. In veel gevallen is een verstoorde nachtrust bij mensen met tinnitus een belangrijke factor die hun klachten doet verergeren.
Een massage kan ontspannend werken waardoor tinnitusklachten kunnen verminderen. Massagetherapie wordt in bepaalde gevallen dan ook als ondersteunende therapie gezien voor de behandeling van tinnitus.
Stress en spanning kan de tinnitusklachten versterken. Met behulp van ademhalings- en ontspanningstherapie leer je hoe je zelf deze klachten kunt reguleren. In een aantal gevallen kan ook ontspanningsmassage ingezet worden om de stress- en spanningsklachten te verminderen. ​
De psycholoog kan ondersteuning bieden in de interpretatie van uw pijnklachten, duizeligheid of geluidshinder. Door middel van o.a. cognitieve gedragstherapie kan de emotionele reactie op de klachten die u ervaart verminderd worden. Cognitieve gedragstherapie heeft in de aanpak van tinnitus de beste wetenschappelijke onderbouwing.