Duizeligheid

Ik ben duizelig, wat nu?

Bent u licht in het hoofd of heeft u het gevoel dat alles draait? Dan spreken we van duizeligheid. Bij Expertisecentrum Duizeligheid behandelen we diverse vormen van duizeligheid. Wanneer de duizeligheid samen gaat met andere klachten zoals het gevoel flauw te vallen, gehoorproblemen, dubbelzien, erge hoofdpijn of nekpijn, minder kracht of gevoel in de arm of het been kunt u het beste direct de huisarts of dokterswacht bellen. Ook wanneer de klachten op zijn getreden na een val is het verstandig om een arts te raadplegen.

Acute aanvallen van draaiduizeligheid?

Heeft u last van acute aanvallen van draaiduizeligheid? Neem dan direct contact op met het Expertisecentrum Duizeligheid. Wij gaan ons uiterste best doen om u binnen 24 uur te helpen.

Enkele vormen van duizeligheid

Benigne Paroxismale Positieafhankelijke draaiduizeligheid (BPPD): U heeft last van kortdurende aanvallen (enkele seconden tot enkele minuten) van draaiduizeligheid tijdens bewegingen van het hoofd. ​

Ménière: U heeft last van langer durende aanvallen (20 minuten tot 12 uren) van draaiduizeligheid, last van gehoorverlies, een brom of piep in het oor en misselijkheid. ​

Neuritis vestibularis: U bent een paar dagen zeer duizelig en misselijk en hoogstwaarschijnlijk aan bed gekluisterd. ​

Evenwichts-migraine: U heeft episodes van duizeligheid en u bent bekend met migraine of u heeft episodes van duizeligheid waarbij tekenen van migraine optreden.

Behandeling Duizeligheid

Na een uitgebreide intake en onderzoek overlegt uw case-manager samen met u wat de beste behandelmogelijkheden zijn voor uw duizeligheidsklachten.
Benigne paroxysmale positiedraaiduizeligheid (BPPD) is een vorm van acute draaiduizeligheid die veroorzaakt door ‘gruis’ wat zweeft door de halfcirkelvormige bogen van het evenwichtsorgaan. Dikwijls gaan deze klachten vanzelf over, maar dit kan soms wel enkele weken duren. Een repositiemanoeuvre waarbij het hoofd van de patiënt in een specifieke volgorde wordt gekanteld en gedraaid biedt dan uitkomst. Eén á twee behandelingen is dikwijls afdoende om de klachten te bestrijden. Let wel: een verkeerde kantelmanoeuvre kan de symptomen verergeren en de behandeling onnodig moeilijk maken. Het is dan ook belangrijk om deze manoeuvre door een bekwame behandelaar uit te laten voeren.
In de veruit meeste gevallen zal de behandeling bestaan uit oefentherapie, oftewel vestibulaire revalidatie, die aangepast wordt aan de specifieke duizeligheidssoort van de patiënt. Vestibulaire revalidatie is een actieve therapie. Passieve methoden zoals massages van de nek, dry needling of manipulaties, waarbij de nek ‘gekraakt’ wordt, worden niet aanbevolen, omdat deze passieve methoden geen effect hebben op vestibulaire problemen. Een aantal van de oefeningen kunnen de duizeligheid wellicht uitlokken, maar na een paar keer oefenen leren de hersenen hiermee omgaan en dempen ze het duizelende gevoel.
Stress en spanning kan ook duizeligheidsklachten veroorzaken. Met behulp van ademhalings- en ontspanningstherapie leer je hoe je zelf deze klachten kunt reguleren. In een aantal gevallen kan ook ontspanningsmassage ingezet worden om de stress- en spanningsklachten te verminderen.
In een aantal gevallen van duizeligheid neemt het risico op vallen toe. In dit geval krijgt u een beweegprogramma aangeboden waarbij u specifieke oefeningen krijgt om het risico op een val te verminderen en krijgt u tips en trucs mee om uw omgeving veiliger te maken.

Vind een therapeut

Om een geschikte behandelaar te vinden voor uw duizeligheidsklachten kunt u de registers hieronder raadplegen. De therapeuten opgenomen in deze registers hebben hierin aanvullende scholing genoten waardoor u makkelijker de juiste behandelaar kunt vinden. Bij Expertisecentrum Duizeligheid is fysio-, manueeltherapeut Hendrik van der Velde case-manager voor alle patiënten met duizeligheid-, hoofdpijn-, of tinnitusklachten. Hij staat ingeschreven bij alle vier de duizeligheidsregisters en is lid van het Hoofdpijn Netwerk Noord.