Behandeling van Hoofdpijn
Na de intake en het onderzoek overlegt uw therapeut samen met u wat de beste behandelmogelijkheden zijn voor uw hoofdpijnklachten. De behandeling kan o.a. bestaan uit mobiliserende technieken / manuele therapie en oefentherapie voor uw houding, spierconditie en spiercontrole. Een belangrijk onderdeel van de behandeling zal gereserveerd zijn voor uitleg over de aandoening en adviezen over hoe hier mee om te gaan. Een nadere analyse van uw leefstijl kan hierin een waardevolle meerwaarde hebben.
Wanneer er sprake is van cervicogene hoofdpijn kan het nodig zijn om de spieren en gewrichten van de nek soepeler of beweeglijker te maken met behulp van mobiliserende technieken. Dit wordt veelal uitgevoerd door de manueeltherapeut. Let op: bij Expertisecentrum Duizeligheid wordt de nek nooit gemobiliseerd met behulp van “krakende” technieken i.v.m. mogelijke ernstige bijwerkingen.
Tijdens de behandeling doet u oefeningen om uw houding te verbeteren, uw spieren te ontspannen, de spierfunctie te verbeteren en uw belastbaarheid te vergroten. Zo draagt u zelf bij aan het verminderen van uw nekklachten en neemt ook uw hoofdpijn af.
Stress en spanning kan spanningshoofdpijn veroorzaken. Met behulp van ademhalings- en ontspanningstherapie leer je hoe je zelf deze klachten kunt reguleren.
Een massage kan ontspannend werken waardoor de hoofdpijnklachten verminderen. Massagetherapie wordt in bepaalde gevallen dan ook als ondersteunende therapie gezien voor de behandeling van spanningshoofdpijn of migraine.
Een actieve leefstijl, gezonde voeding, minder stress, een goede nachtrust en een regelmatig leven heeft een positieve invloed op uw hoofdpijnklachten. Onze leefstijlinterventiecoach inventariseert eventuele struikelpunten en begeleidt u naar een gezondere leefstijl.
De psycholoog kan ondersteuning bieden in de interpretatie van uw hoofdpijnklachten. Door middel van o.a. cognitieve gedragstherapie kan de emotionele reactie op de klachten die u ervaart verminderd worden.