Hoofdpijn

Ik heb hoofdpijn, wat nu?

Gelukkig zijn de meeste vormen van hoofdpijn niet ernstig, maar kunnen desondanks wel zeer vervelend zijn. Bij Expertisecentrum Duizeligheid behandelen we voornamelijk spanningshoofdpijn, cervicogene hoofdpijn en migraine. Wanneer uw hoofdpijn ongewoon heftig is of wanneer tegelijkertijd ook andere klachten optreden zoals bijvoorbeeld een stijve nek, rode vlekjes op de huid, misselijkheid of koorts, dan kunt u beter eerst contact opnemen met uw huisarts of dokterswacht. Ook wanneer de klachten op zijn getreden na letsel of een val is het verstandig om een arts te raadplegen.

Soorten hoofdpijn

Hoofdpijn wordt onderverdeeld in primaire- en secundaire hoofdpijn. We noemen hoofdpijn secundair als de oorzaak van buitenaf komt, zoals een ontsteking, overmatig medicijngebruik of nekklachten (cervicogene hoofdpijn). Bij primaire hoofdpijn zijn er geen oorzaken van buitenaf aan te wijzen. De belangrijkste voorbeelden van dit type hoofdpijn zijn: migraine, spanningshoofdpijn en clusterhoofdpijn. Aan de hand van uw verhaal, uw algehele gezondheid, uw medische historie, uw medicijngebruik, vragenlijsten en een lichamelijk onderzoek gaan we na met welke vorm van hoofdpijn we te maken hebben.

Behandeling van Hoofdpijn

Na de intake en het onderzoek overlegt uw therapeut samen met u wat de beste behandelmogelijkheden zijn voor uw hoofdpijnklachten. De behandeling kan o.a. bestaan uit mobiliserende technieken / manuele therapie en oefentherapie voor uw houding, spierconditie en spiercontrole. Een belangrijk onderdeel van de behandeling zal gereserveerd zijn voor uitleg over de aandoening en adviezen over hoe hier mee om te gaan. Een nadere analyse van uw leefstijl kan hierin een waardevolle meerwaarde hebben.
Wanneer er sprake is van cervicogene hoofdpijn kan het nodig zijn om de spieren en gewrichten van de nek soepeler of beweeglijker te maken met behulp van mobiliserende technieken. Dit wordt veelal uitgevoerd door de manueeltherapeut. Let op: bij Expertisecentrum Duizeligheid wordt de nek nooit gemobiliseerd met behulp van “krakende” technieken i.v.m. mogelijke ernstige bijwerkingen. ​
Tijdens de behandeling doet u oefeningen om uw houding te verbeteren, uw spieren te ontspannen, de spierfunctie te verbeteren en uw belastbaarheid te vergroten. Zo draagt u zelf bij aan het verminderen van uw nekklachten en neemt ook uw hoofdpijn af.​
Stress en spanning kan spanningshoofdpijn veroorzaken. Met behulp van ademhalings- en ontspanningstherapie leer je hoe je zelf deze klachten kunt reguleren.
Een massage kan ontspannend werken waardoor de hoofdpijnklachten verminderen. Massagetherapie wordt in bepaalde gevallen dan ook als ondersteunende therapie gezien voor de behandeling van spanningshoofdpijn of migraine.
Een actieve leefstijl, gezonde voeding, minder stress, een goede nachtrust en een regelmatig leven heeft een positieve invloed op uw hoofdpijnklachten. Onze leefstijlinterventiecoach inventariseert eventuele struikelpunten en begeleidt u naar een gezondere leefstijl. ​
De psycholoog kan ondersteuning bieden in de interpretatie van uw hoofdpijnklachten. Door middel van o.a. cognitieve gedragstherapie kan de emotionele reactie op de klachten die u ervaart verminderd worden.

Hoofdpijn bij kinderen

Hoofdpijn zorgt bij kinderen vaak voor verminderde prestaties op school of zelfs voor schoolverzuim. Het beperkt kinderen ook dikwijls in hun andere activiteiten en sociale interactie, zoals sporten en omgang met familie, vrienden of vriendinnen. Factoren zoals stress, sociaal isolement, slaapgewoontes, voeding, nekklachten, kaakklachten en algehele fitheid kunnen een sterke invloed hebben op de intensiteit van de hoofdpijn bij kinderen. Tijdens de intake wordt alle facetten van de hoofdpijnklacht en de invloed hiervan op het dagelijks leven van het kind in kaart gebracht. Het kind wordt gezien door een manueeltherapeut én een kinderfysiotherapeute en wanneer nodig wordt nog aanvullend onderzoek gedaan door andere collega’s. De behandeling zal o.a. bestaan uit beweeg- en leefstijladviezen. Een gezonde leefstijl en voldoende beweging en ontspanning zijn essentieel voor de management van de meeste vormen van hoofdpijn bij kinderen. Maar ook massages, oefeningen of mobilisaties van de nek en/of kaak kunnen onderdeel uitmaken van de behandeling.

Hoofdpijn Netwerk Noord

Het Hoofdpijn Netwerk Noord bestaat uit fysiotherapeuten die nauw samenwerken met het Martini Ziekenhuis Groningen. Zij behandelen patiënten met hoofdpijn op een geprotocolleerde, wetenschappelijke wijze. Dit betekent dat zij protocollen gebruiken die zijn opgesteld op basis van onderzoek. Zij kunnen hun aanpak aanpassen aan uw klachten en dat helpt. De functie van uw spieren in het nek- schoudergebied en uw houding staan tijdens hun behandeling centraal. Uiteraard voldoen de fysiotherapeuten van het Hoofdpijn Netwerk Noord aan specifieke scholingseisen.
hnn